Pyöreä pöytä keittiöön – kyllä vai ei?

keskiviikko 03. huhtikuu 2019

Varmaan olette jo huomanneetkin, että tätä Mintun kodin remonttia/uudelleensisustusprojektia rakennellaan, kuten sitä yhtä kuuluisaa kirkkoa.

Makuuhuoneestani puuttuu edelleen lukulamppu (vaikka se on kyllä hankittuna…) ja tauluseinä. Olohuone on mielestäni ihana jo nyt, mutta uusi sohva saisi tulla ja parit taulut odottaa ripustusta sielläkin. Pikkumakkariin olen tyytyväinen, mutta joku (”joku”) voisi kyllä käydä kaiken sinne varastoituneen kaman konmari-asenteella varustettuna läpi.

Tämä hetkinen pääprojektini on rakkaushankkeeni, ikioman ateljeeni, saaminen valmiiksi. Tai ainakin siihen kuntoon, että  pääsen taas ompelemaan. Kuvia tulee heti, kun on jotain esiteltävää…

Samalla mieli haikailee jo seuraaviin kohteisiin – ja vuorossa on vihdoin keittiö! Ennen kuin päästän täysin irti sisäisen keittiöremonttipetoni, ajattelin uudistaa nykyisen ruokailutilan.

Nykyinen pöytä on iso 90 cm x 180 cm suorakaide. Lisäosakin siihen löytyy, mutta sitä ei kai ole vielä milloinkaan käytetty.

Tykkään siitä, että pöydän ympärille mahtuu isompikin porukka illalliselle. Kerran ängettiin 12 henkeä tuon ympärille syömään ja se sujui aivan mainiosti.

Pöytä on toiminut myös ansiokkaasti yhdistettynä ruokailutilana, toimistona ja askartelu- & taidepisteenä. Usein jopa samanaikaisesti.

Tietyllä tavalla myös tykkään siitä, että keittiössä tapahtuu kaikki oleellinen. Lapsuudenkodissani lankattiin kengät, voideltiin sukset, korjattiin mopon moottori, laitettiin kotipermanentti naapurin hiuksiin ja vaalennettiin pikku-Mintun kuontalo, tehtiin batiikkia ja kaiverrettiin rukinlapoja, ommeltiin, silitettiin ja tietty myös leivottiin ja syötiin keittiönpöydän ääressä.

Nykyiseen pöytääni kuuluvat tuolit ovat raskastekoiset ja kovin 2000-lukuiset muotokieleltään – niistä haluan eroon, vaikka päättäisinkin pitää pöydän. Asiaa helpottaa se, että toin Tampereelta koti-kodin tyhjennyksen yhteydessä neljä pinnatuolia ja niiden ympärille olisi tarkoitus kerätä uusi ruokailuryhmä.

Vanhat pinnatuolit on juuri nyt maalattavana kauniilla, hiukan murretulla valkoisen sävyllä. Riippuu vähän siitä, millaiseen pöytäratkaisuun lopulta päädyn, mutta ajatuksenani on hankkia noiden neljän kaveriksi pari ihan toisenlaista tuolia. Toivomuslistan kärjessä taitaa olla kaksi Wishbone-tuolia.

Suorakaiteen muotoisen pöydän eduista huolimatta kovasti tekisi mieleni nyt kuitenkin pyöreää pöytää. (Kuvassa yksi suosikeistani: Karl Andesson & Söner, Ypsilon 3)

Teoriassa pyöreä pöytä tuntuu ihan hyvältä idealta, saahan sen ympärille katettua vielä suorakaidettakin joustavammin enemmän tai vähemmän väkeä. Uuteen ateljeeheni tulee työpöytä ja muutenkin keittiörempan myötä jo nytkin varsin runsas pöytätason määrä vain lisääntyy (jollen muuta suunnitelmiani aivan täysin…). Sikäli voin siis pyhittää ruokapöydän hiukan aikaisempaa enemmän vain ruokailuun.

Toisaalta haluan, että pöytä on sen verran iso, että siihen mahtuu mukavasti kuusi henkeä ja toimivasti kahdeksan henkeä syömään. Se sulkee pois vaihtoehdot, joissa pyöreä pöytä on saanut alleen neliskanttisen sisarensa neljä jalkaa. Sillä kuka ihme haluaa istua illallisella niin, että jalkojen välissä on pöydän jalka?

Sen verran olen käynyt huonekalukaupoissa tsekkailemassa, että jos pyöreän pöydän jalka on keskellä, koko hommasta tulee helposti hutera. Tosin voi olla, että kaupassa ei ole välitetty säätää asetuksia suoraksi ja pöytä keikkuu sen takia.

Edellistä aika paljon edullisempi, mutta tyyliltään aika kivan oloinen on CPH 20 ruokapöytä. Tosin halkaisijaltaan tämä on myös 5 cm pienempi – eli Ø120. Hurjan vaikea miettiä, että minkä kokoinen pöydän pitäisi olla. Riittääkö Ø120 – ja onko sillä jotain käytännön merkitystä, jos toinen pöytä on 5 cm halkaisijaltaan isompi?

Luottosisustamo IKEA yllättää jälleen positiivisesti. Sieltä löytyy nimittäin oikein kivan oloinen ja massiivisen sekä tukevan tuntuinen pöytä. Neljä jalkaa on sijoitettu fiksusti vähän sisemmäksi niin, että istuminen sujuu mukavasti, vaikka paikka osuisikin jalan kohdalle.

 

Ikean pöytä on halkaisijaltaan peräti 145 cm ja sen ilmoitetaan olevan sopiva 6:lle hengelle. Tosin kuvissa myös tuon ympärille on laitettu vain neljä tuolia.

Käytiin viime viikonloppuna Karkin kanssa Ikeassa ja zoomailin pöytää myös ihan livenä  – ja täytyy sanoa, että jopa siellä paikan päällä, missä kaikki näyttää jotenkin pieneltä, koska mittasuhteet muuten on niin valtaisat – se näytti varsin massiiviselta. Sikälikin siis arveluttaa, koska yksi asia, mikä nykyisessä pöydässä ärsyttää on juuri sen jotenkin jähmeä raskastekoisuus.

Toisaalta mitään superkeveää ja ilmavaa ratkaisua en myöskään tunne omakseni. Haha!

Kuvissa – ja monesti livenäkin – pyöreän pöydän ympärille on tosiaankin laitettu vain neljä tuolia, vaikka halkaisija olisi varsin suurikin. Nyt siis mietityttää, että jos päädyn pyöreään (niinkuin kovasti haluttaisi), onko 120 Ø riittävä kuudelle hengelle – vai pitäisikö pöydän olla isompi, niinkuin Ikea väittää?

Ja onko pyöreä pöytä ylipäätään järkevä hankinta, vai tulenko katumaan katkerasti? Tarkoitus kun nyt olisi hankkia kiva pöytä, jota jaksaa katsella ”lopun ikäänsä” – eikä mitään kertakäyttöviritystä, jonka haluaa vaihtaa heti muutaman vuoden päästä.

Nääs, nääs, päätöksiä, päätöksiä…

(pöytäkuvat valmistajien sivuilta)


4 Responses to “Pyöreä pöytä keittiöön – kyllä vai ei?”

 1. Avatar Nimetön sanoo:

  Meillä on pyöreä pöytä suht pienessä asunossa ja se on toiminut aivan loistavasti. Meillä on jatkuvasti eri kokoisia seurueita syömässä,toki useimmiten pöydän ympärillä on 4-6 henkeä. Salaisuus on se,että pöytää voi jatkaa vetämällä jopa 10 hengelle sopivaksi. Kriteerinä oli,että pöydän suurentaminen täytyy olla yksinkertainen operaatio ja se täyttyi. Normaalisti pidämme pöytää pienenä,läpimitaltaan 120 cm,mutta juhlissa ja suuremmilla seurueilla avaamme sen täyteen mittaansa,jolloin pyöreästä pöydästä tulee ovaalin mallinen. Silloin keräämme kaikki huushollin tuolit pöydän ympärille ja sekin on tosi hauskan näköistä. Eli vahva suositus:)!

  • Minttu Minttu sanoo:

   Eli 120 cm pyöreä pöytä toimisi kuudelle hyvin? Ehkä se sitten olisi just sopiva tänne mullekin. Hyvä pointti tuo, että pyöreääkin pöytää voi jatkaa.. Ruokailutilassani on ihan hyvin tilaa, mutta jotenkin kaipaan nyt ilmavuutta, mutta myös joustavuutta etenkin sitä ajatellen, jos Karkin ja Peetun perheet kasvavat! Mikä pöytä teillä on? Kuulostaa siltä, että sitä on helppo jatkaa tarpeen vaatiessa. :)

 2. Avatar Markus sanoo:

  Mihin ratkaisuun päädyit? Itse puntaroin pyöreän 120 cm ja 90 x 150 neliskulmaisen pöydän välillä. Huomasin, ettei pyöreään pöytään saa valkoista pyötäliinaa oikein mistään. Pitäisi hotellitukusta tilata (min 5 kpl).

  https://pohjanmaan-prod.s3.amazonaws.com/uploads/image/file/2085/odense_160316_03_carusel.jpg

  https://pohjanmaan-prod.s3.amazonaws.com/uploads/image/file/2087/odense_160316_05_carusel.jpg

  • Minttu Minttu sanoo:

   Haha – mulla on kuule keittiönuudistusprojekti edelleen menossa! Mutta olen henkisesti kyllä päättänyt, että hankin tuon 120 cm halkaisijaltaan oleva Ypsilonin. Pöytäliinakysymystä mietin itsekin, mutta tuumasin, että 150 x 150 neliö toiminee ihan ok. Tilasin jo Marimekon outletista paria kangasta tuota varten (joo, kuuluu tapoihini tehdä asioita tosi järkevässä järjestyksessä…). Tosin siis jos haluaa juhlavan pöytäliinan, joka laskeutuu kauniisti, pitäisi kyllä olla pyöreä ja vähintään 180 cm halkasijalta. Joskus sata vuotta sitten, kun vielä asuttiin Suomessa, Stockalla oli oma merkki, Casa Stockman, ja niillä oli tosi isojakin pyöreitä pöytäliinoja. Voipi olla, ettei löydy enää.