Mikä älykello/aktiviteettiranneke?

maanantai 24. toukokuun 2021

Tähän on tultu. Minä, joka inhosin sykemittareita ja ylipäätään kaikkea liian yksityiskohtaista suorituksen ja oman kropan impulssien mittaamista olen koukuttunut älykellooni!

Olen aina halunnut liikkua sillä asenteella, että se on minusta hauskaa ja tavoitteena on ainoastaan ja vain voida hyvin. Kaikki maratonitkin (kyllä, peräti neljä – hör och häpna!!) juoksin, koska tykkään häppeningeistä ja pitkän matkan juoksutapahtumissa on yleensä ihan festaritason meininki, bonuksena kiva yhteishenki osallistujien kesken. Aerobicit aikoinaan korvasi pikkulasten äidille pois jääneet tanssit Tampereen yöelämässä.

Mittaamisen hauskuutta en ole oikein koskaan sisäistänyt. Tai ajanoton kyllä – menikö samaan lenkkiin tällä kertaa sama vai eri aika kuin viimeksi. Samoin maraton-aikoja on tullut vertailtua ja aikoinaan jonkinlaisia vaatimattomia tavoitteitakin tuli asetettua.

Sen sijaan omien elintoimintojen mittaamista en ole oikein koskaan – ainakaan näin harrastelijatasolla – ymmärtänyt. Jotenkin tuntuu, että siinäkin mennään helposti metsään. Todetaan, että nyt en voi hyvin, kun kello sanoo sitä tai tätä, eikä oikeasti kuunnella, mitä keho sanoo. Käyttäydytään kärttyisästi ja ollaan pahalla tuulella, kun kellon mukaan unen laatu ei edellisyönä ollut paras mahdollinen, vaikka ilman kyseistä tietoa voisi olla vaikka miten mukavaa.

Hankin muutama vuosi sitten iWatchin ihan vain kelloksi. Ihan huvitti, kun järjestään lähes kaikki kysyi, että mitä sillä voi tehdä ja olenko tyytyväinen toimintoihin. Tavoitteenani oli nähdä kellonaika (ottamatta puhelinta esille…) ja toiminnoksi riitti se, että kykenin lisäksi tsekkaamaan päivämäärän. Eli siihen nähden iWatch toimii todella timantisti! Haha!

Pikkuhiljaa aloin tutustua myös niihin ihan oikeisiin toimintoihin. Timer ja säätila oli varmaan ensimmäiset, samoin pikavastaus viesteihin ja silloin muinaishistoriassa, kun vielä saattoi matkustaa, arvostin kovasti, että kello ilmoitti lentokentällä, milloin gate aukesi.

Jossain vaiheessa havaitsin, että kello mittaa ihan pyytämättä päivän aikana otetut askeleet ja muutenkin aktiviteettitason. Jo ennen kotitoimistolle siirtymistä arvostin kovasti kerran tunnissa tulevaa muistutusta, että nyt olisi aika taas nousta vähän jaloittelemaan.

Koronacationin aikana aloin – kuten kaikki biljardit muutkin – hoitaa kuntoani kävelylenkeillä. Normaalisti kävelen about saman lenkin ja yllättäen innostuin ottamaan lenkeistä aikaa kellon treenimittarilla.

 

 

Edelleenkään en ole kiinnostunut lainkaan mahdollisesta sykkeestäni tai muista ruumiintoimintojen mittaamisesta – mutta on kieltämättä on hauska huomata, miten sama lenkki menee välillä nopeammin ja välillä hitaammin. Se myös kannustaa tsemppaamaan ja seuraan erityisesti, että keskivauhti pysyy riittävän napakkana. Keskivauhti oli myös juoksuaikoinani se mittari, mikä kiinnosti eniten ja mitä tuli seurattua tarkimmin.

Pikkuhiljaa koukkuunnuin aktiviteettitoimintoihin ja yllätyksekseni huomasin, että kellon ”rinkuloiden sulkemisesta” (päivätavoitteiden saavuttamisesta) on tullut ihan must. Monesti on tullut lähdettyä vielä pienelle iltalenkille, jos jokin tavoite ei ole päivän mittaan tullut täyteen. Ja siis jos ihan totta puhutaan – tykkään ihan hurjasti kellon “ilotulituksesta”, kun on saanut rinkulan suljettua! Erityisesti siitä kolmivärisestä, minkä saa, kun kaikki päivän tavoitteet on pulkassa.

Nyt olen sellaisessa tilanteessa, että pitää miettiä jatkanko iWatchin kanssa vai hankinko jonkun muun. Nykyinen kello ei kestä enää edes yhtä kokonaista päivää ilman latausta. Toistaiseksi se ei haittaa, mutta kohta sitä pystyy taas matkusteleen ja toimistollekin pitäisi kai jossain vaiheessa palata. Lisäksi hiukan häiritsee iWatchin epätarkkuus. Välillä tuntuu, että se rekisteröi ihan omiaan; onnittelee seisomisesta tms. vaikken ole hievahtanutkaan.

Haluaisin hyvän kellon (josta voi katsoa myös kellonajan – haha!!), joka ei olisi liian insinööri. En halua käydä mitään avoimen yliopiston iltakurssia, että kykenen käyttämään sitä. Olisi ihanaa, jos kello/aktiiviranneke olisi kivalla tavalla tsemppaava. Löytyisiköhän sellaista, joka antaa kultatähtiä hyvästä suorituksesta?

Töissä meillä monella on Fitbit ja tuntuvat olevan tyytyväisiä. Polarin rannekkeet on nykyään aikas coolin näköisiä, mutta saan vähän PTSD-oireita ajatuksesta.. (Sain aikoinani kahteen kertaan lahjaksi Polarin sykevyön, vaikka erityisesti jälkimmäisellä kerralla sanoin etukäteen nimenomaan, että en halua sellaista!). Toisaalta olen kyllä apple-fani, että ehkä vain pitää päivittää tämä nykyinen kello vähän uudempaan versioon.

Eipä taida niihin vakasti otettaviin treenikelloihin saada näyttöä, joka kertoo planeettojen sijainnin joka päivä. iWatchin paras puoli monipuolisuuden lisäksi on se, että se ei ole niin ryppyotsainen kuin muut vaihtoehdot. Toisaalta nyt pikaisen googlauksen jälkeen huomasin, että Valtteri Bottas on Polarin kasvo. Vähän kyllä tällaista Formula 1 uusherännäistä alkoi kiinnostaa ihan fanitusmielessä. Ja muutenkin tietty aina kiva valita jotain suomalaista.

Nääs, nääs… Päätöksiä, päätöksiä…

Onneksi tämän kanssa ei nyt ole mikään kiire, ehtii vähän tutkiskella eri vaihtoehtoja. Kohtapuoleen voi varmasti käydä jossain ihan livenä katsomassa, miten istahtavat ranteeseen. Voi olla, että loppukilpailu käydään iWatchin ja Polarin välillä.

Olisi hurjan kiva kuulla käyttökokemuksia erilaisista laitteista ja mitä suosittelette/ette suosittele!


4 Responses to “Mikä älykello/aktiviteettiranneke?”

 1. Tarja sanoo:

  Harkitsin pitkään Oura-sormuksen hankkimista. Olen sitä töiden puitteissa pariin otteeseen kokeillut ja se on ihan kiva, mutta hinta on vain hiukan suolainen (ainakin vielä). Tänä jouluna sain yllätyslahjaksi Polar Igniten ja olen yllättäen ihan tykästynyt siihen!

  Tykkään siitä, kun näen kellonajan ja päivämäärän ranteesta, eikä tarvitse tarkistaa sitä puhelimesta ja tällä viisaudella sanon, että tämä on parempi kuin Oura, koska asioita näkee suoraan kellosta, Ourassahan kaikki tapahtuu puhelimen appin kautta. Seuraan kellon kautta unta ihan siinä mielessä, että voi vähän arvailla, mikä unen laatuun vaikuttaa. Parasta kuitenkin on aktiivisuuden mittaaminen eli ihan samoin kuin sinullakin, niin kello tsemppaa lähtemään kävelylle, kun aktiivisuus uhkaa päivässä jäädä liian pieneksi :) (miten niin suorittaja-luonne…) Plussaa kellon suhteellisen kevyestä ja kivasta ulkonäöstä. Käyttöönottokin oli suhteellisen helppoa – ei siis tarvitse käydä kursseja ;) Tällä kokemuksella uskallan kyllä suositella!

  Kyselin myös taannoin henkilöltä, jolla käytössä sekä Oura että Polar, että miten näiden datat suhteutuvat toisiinsa. Kuulemma mittaavat yhtä hyvin, mutta treeneihin Polar on parempi. Itse en sykkeitä yms. niin paljon seuraile, enkä treenaa juuri kävelylenkkejä enempää, mutta hyvähän tämäkin on tietää :D

  • Minttu sanoo:

   Se Oura-sormus tai muukaan vimpain, mitä pitää seurata puhelimesta ei ole oikein hyvä mulle. Yritän minimoida syyt, minkä vuoksi puhelin pitää ottaa esille – sen kanssa aina jostain syystä vierähtää tovi, vaikka ihan vain äkkiä olisi pitänyt jotain tarkistaa. Siksi haluan kellonkin näkyviin ranteeseen, että ei tarvitse ottaa puhelinta käteen, kun tarkistaa ajan. Siitä myös plussaa kellolle, että siinä näkee nopeasti viestit, eikä sitten esim. mainosten takia tule näplättyä puhelinta..

   Useammallakin kaverilla on tuo Polar Ignite ja tuntuvat tykkäävän. Se täytyy kyllä käydä ihan livenä tarkistamassa – vaikuttaa, että se on just passeli näihin mun aika simppeleihin tarpeisiini.

 2. Aikku sanoo:

  Moro inspiroit taas ja otan kyl käyttöön enemmän ton kellon seurantaa. Mulla Polar ignite, mun eka eli vertailla en voi. Miehelle hommattiin Polar vantage ja voi vitsi, miten himmeällä sen näyttö vaikutti tähän igniteen verrattuna. Paljon muitakin eroja on, mm. ei kosketusnäyttöä vaan ulkopuolella painikkeet jne. eli en suosittele verkkokaupasta hankkimaan vaan asiantuntevaa myyjää avuksi. Kaverilla on Polarin edullisin malli unite, jossa ei GPS . Koen itte, että sen GPSn merkitys on siinä, että netissä omilla Polarin sivuilla voi ihailla niitä koukeroita, mitä reittejä on kävellyt. Kaveri seuraa aina kulutettuja kaloreita, mä oikeestaan vaan niitä prosentteja. Ja nyt alan tsekkaan sitä keskivauhtia, mut kun pysähtelee koko ajan, rupatellen tai töllään jotain, niin sekin on vähän turhaa. Jos tauotan, niin unohdan laittaa päälle jne. Päivittäin en kurottele 100 prosenttia, mutta joskus menee 200 prosenttiin, niin kk-tasolla pysyn kohtuullisessa lukemassa. Sanoisin, että älykellon anti on parhaimmillaan siinä alussa, kun se on uutta ja jännää, mut aika pian eli mulla jo puolessa vuodessa into sen seuraamiseen vähenee. Ostin omani käytettynä henkilöltä, joka oli leluunsa kyllästynyt 4 kk. Lasi on pehmeä polarissa, tosi helpolla sain tähän naarmun, suojamuovi kuulemma haittaa GPS toimintoa. Onnea valintaan.

  • Minttu sanoo:

   Kiitti Aikku! Joo, sen nyt tässä olen ymmärtänyt, että ei kannata päättää suuntaan tai toiseen ennenkuin on käynyt jossain ja tosiaan puhunut jonkun asiantuntevan myyjän kanssa ja testannut vehjettä omaan ranteeseen. Eniten tosiaan tarvitsen kellon ranteeseen, joten sikäli ei haittaa, vaikka muiden toimintojen kanssa innostus vaihtelisikin. Samasta syystä en voi harkita esmes Oura-sormusta, koska siinä on vain se hilavitkutin-osuus.

Kommentoi